Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący, łączący kilka smaków i nietuzinkowy tort bezowy!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336661
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423028
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2546
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336661
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3901
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423028
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2546
Składniki
Z papieru do pieczenia wycinamy 3 krążki o średnicy 16 cm, kładziemy na blaszce zachowując odległość między okręgami. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Białka ubijamy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Gładką masę z białek rozsmarowujemy na krążkach i trzymamy w piekarniku 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i trzymamy kolejne 30 minut. Beza ma być rumiana i mieć karmelowy kolor.
Czekoladowe ciasteczka i sezamki kruszymy na mniejsze kawałki. Czekoladę siekamy, mieszamy z 60 ml śmietanki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Resztę bitej śmietany ubijamy.
Krążki bezowe układamy na tortownicy, przekładamy bitą śmietaną, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami i sezamkami, polewamy czekoladą i sosem karmelowym.
Na samym szczycie dodatkowo dodajemy pokrojone truskawki i całość polewamy dużą ilością sosu karmelowego.