Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowe rozetki to ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu przy pomocy specjalnych foremek na drucie, przypominające nieco tradycyjne faworki. Niektórzy znają je z dzieciństwa, jednak nieliczni wiedzą, że są one bardzo popularne w krajach skandynawskich, gdzie przygotowuje się je w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Idealny przepis na Tłusty Czwartek jako zamiennik dla faworków lub pączków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z mąką, dodajemy mleko i spirytus (dzięki niemu ciasteczka wchłoną mniej tłuszczu, jednak możemy pominąć ten składnik). Miksujemy na gładkie ciasto, nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Należy pamiętać, aby składniki takie jak jajka i mleko były zimne. Dla pewności, możemy przed smażeniem wstawić naczynie z ciastem do lodówki. Po wyjęciu wystarczy je przemieszać łyżką.
Olej rozgrzewamy w niewielkim garnku do temperatury 180 - 200 st. C. Do pomiaru temperatury możemy użyć termometru cukierniczego, jeśli jednak go nie mamy, możemy sprawdzić temperaturę, wrzucając kroplę ciasta do gorącego oleju. Jeśli ciasto natychmiast zacznie silnie skwierczeć, to znaczy, że olej osiągnął odpowiednią temperaturę.
Na drucik nakręcamy foremkę, wkładamy ją na kilka sekund do gorącego oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Zanurzamy foremkę w cieście (należy uważać, aby nie zanurzyć jej zbyt głęboko - ciasto nie może przykryć górnego rantu - w przeciwnym razie podczas smażenia ciastka nie odpadną od foremki). Foremkę z ciastem zanurzamy w gorącym oleju i smażymy przez kilka sekund - ciastka powinny same od niej odpadać. Przewracamy ciastko na drugą stronę, aż osiągnie złocistą barwę. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym. W podobny sposób smażymy resztę ciasteczek. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.