Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto karpatkowe na biszkopcie przełożone masą budyniową. Ciasto bardzo pyszne.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać,ale łopatką. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 30 min.175*.
ciasto karpatkowe-Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę,i mieszać energicznie aż w garnku zrobi się nalot. Odstawić,przestudzić i wbijać po 1 jajku i szybko miksować.Na koniec dodać proszek do pieczenia i też zmiksować. Rozsmarować na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30 min. w 200*, potem zmniejszyć do 150* i dopiec z 10 min. na złoty kolor .
masa budyniowa-Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując. Wyłożyć na biszkopt.
Przykryć ciastem karpatkowym i schłodzić w lodówce. Przed krojeniem, oprószyć cukrem pudrem.