Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto które w mig znika z talerza.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17274
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 252
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7586
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17274
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 252
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7586
Składniki
Ciasto. 2 tortownice 22 cm, spód wyłożony papierem.
Wodę z tłuszczem zagotować.
Zdjąć z ognia, dosypać mąkę.
Zmniejszyć płomień i intensywnie mieszać drewnianą łyżką.
Wystudzić, mieszając.
Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem.
Otrzymaną masę podzielić na dwie części.
Każdą piec w 200 C około 30-35 minut.
Żelka. Owoce przesypać do garnka i lekko rozmrozić.
Potem rozdrobnić, ew, dolać 20-40 ml wody i krótko gotować pod przykrywką. Tylko do rozpadnięcia się owoców.
Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę, zblendować. Przestudzić.
Krem. 600 ml mleka zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać z budyniem, cukrem i żółtkami.
Dodać do gorącego mleka cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
Wystudzić mieszając.
Miękkie masło dobrze utrzeć, potem dodawać po dużej łyżce ugotowany budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku.
Można dosłodzić cukrem pudrem. Masę dobrze wymieszać.
Składanie ciasta. Pierwszy przestudzony placek włożyć w rant lub tortownicę. Nałożyć krem potem lekko tężejącą żelkę.
Drugi placek dobrze wypełnić kremem i nałożyć na żelkę.
Wierzch posmarować resztką kremy.
Schłodzić w lodówce.
Wierzch można posypać pudrem.