Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływa się w ustach i szybko się go robi.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 266
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1191
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 25
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 266
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1191
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopt jasny: ubić 5 białek na pianę, dodać 5 łyżek cukru, 5 żółtek i na koniec 2,5 łyżki mąki pszennej i 2,5 ziemniaczanej i łyżeczkę proszku, delikatnie wymieszać, wylać na blachę, upiec. Podobnie ciemny, ale razem z mąką dodać kakao. Kawę zalać 0,5 szklanki wrzątku, wystudzić.
Ugotować budyń, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć masło, dodawać zimny budyń, masę podzielić na pół, jedną posłodzić cukrem pudrem, do drugiej dać czekoladę, jeśli ktoś lubi słodszą można dosłodzić
Ciemny biszkopt nasączyć gorzką, kawą, dać jasny krem, biszkopty umoczone w kawie, ciemny krem, jasny nasączony kawą biszkopt. Wierzch posmarowałam masą i posypałam kakao, ale można dać polewę. Smacznego.