Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na ten wypiek zainspirowany był ciastem (słonecznikowiec), którym kiedyś zostałam poczęstowana. W pierwotnym przepisie krem był na bazie masy krówkowej, ja zmodyfikowałam go zasmażkową masą kawową. Do tego pokruszona chrupka sezamowa, która świetnie komponuje się z aromatem kawy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10621
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6133
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13000
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4756
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10621
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6133
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13000
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4756
Składniki
BISZKOPT Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Mąkę i budynie przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę wyłożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut w tem. 180 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 40 cm. Wyjąć z blachy i pozostawić do wystudzenia. Przekroić na dwa blaty.
MASA Zaparzyć kawę w 1/2 litra wody, dodać cukier. 1/2 kostki masła rozpuścić na patelni, dodać mąkę i chwilę zasmażać. Dodawać stopniowo zaparzoną kawę aż powstanie masa przypominająca budyń. Schłodzić. Resztę masła (1 i 1/2 kostki) utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo masę kawową. Jeśli trzeba można dosłodzić cukrem pudrem.
NASĄCZENIE Obydwa blaty ostudzonego biszkoptu nasączam zimnym naparem kawowym.
CHRUPKA SEZAMOWA W rondlu rozpuścić masło, dodać sezam, mleko i cukier. Zagotować i gotować ok. 10 minut często mieszając. Masę sezamową wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzić łyżką po całej powierzchni blachy. Piec piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10-15 minut na złoty kolor. Po ostudzeniu rozdrobnić w blenderze. Odłożyć 2 łyżki do posypania ciasta. Resztę połączyć z masą kawową.
ZŁOŻENIE Na pierwszy nasączony blat biszkoptu wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć. Wyłożyć resztę masy i posypać odłożoną chrupką. Odstawić do lodówki aby masa stężała.