Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks jest ciastem wyjątkowo szybkim do przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te bakalie… po prostu „mniam”.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
        
        
                Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do reszty składników.
Ciasto wlewamy do formy-keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami. Smacznego!