Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks jest ciastem wyjątkowo szybkim do przygotowania, ale w tej prostocie kryje się także mnóstwo smaku i aromatu. Jego wielką zaletą jest to, że wyjątkowo długo zachowuje świeżość. I jeszcze te bakalie… po prostu „mniam”.
Polecam.
Odsłon: 267
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 363
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 876
Polecam.
Odsłon: 267
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 363
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 876
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Za pomocą miksera łączymy składniki, tak by powstało z nich gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Bakalie siekamy, obtaczamy w mące i dodajemy do reszty składników.
Ciasto wlewamy do formy-keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/mąką. Pieczemy przez ok.45-50 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto możemy ozdobić polewą czekoladową oraz bakaliami. Smacznego!