Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to ciasto które często gości na moim stole, zwłaszcza w roku szkolnym. Dzieci bardzo chętnie biorą kawałek jako dodatek do drugiego śniadania. Zawartość suszonych owoców i orzechów daje bardzo zdrową przekąskę. To ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.
Składniki
W pierwszej kolejności należy przygotować bakalie. Kolorową mieszankę ananasową, rodzynki, morele, śliwki zalać gorącą wodą aby napęczniały. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy aż skórka zacznie od nich odstawać. Piekarnik nagrzać do 180 ͦC. Orzechy laskowe wysypujemy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy 10 min w gorącym piekarniku. Po tym czasie wysypujemy orzechy na ściereczkę i przecieramy pozbywając się brązowej otoczki. Niektóre orzechy pozostają w otoczce ale w cieście to nie przeszkadza. Wszystkie bakalie kroimy według uznania.
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodajemy śmietanę i zapach rumowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją porcjami do masy. Całość dokładnie wymieszać. Masa jest dość gęsta, ale tak ma być. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną piabę, wyłożyć na masę. Bakalie delikatnie obsypać mąką, wysypać na ubitą pianę i razem wszystko delikatnie połączyć.
Formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Masą napełnić blaszki do połowy wysokości. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 175 ͦC i wkładamy blaszki z ciastem. W tej temperaturze pieczemy przez 50 min do suchego patyczka. Jeżeli keks nam pęknie na środku, mamy pewność, że jest wyrośnięty i nie ma zakalca.