Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją dla tego ciasta stały się dla mnie Keks Blondie Mariety Mareckiej oraz Brownies z białej czekolady z migdałami ze strony Moje Wypieki. Zamiast ekstraktu z wanilii użyłam likieru Amaretto, a migdały zastąpiłam nerkowcami. Przepis na naprawęszybkie, pyszne małe "co nieco" :-)
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 66
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 77
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 255
Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...
Odsłon: 66
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 77
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 255
Składniki
CIASTO: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Masło umieść w rondelku i podgrzej do momentu, aż się rozpuści. 2. Dodaj 150 g posiekaj czekolady. Odstaw na 2-3 minuty, po tym czasie wymieszaj do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. 3. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól oraz cukier. 4. Dodaj jajka, sos czekoladowy, likier Amaretto i za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj na gładką masę. 5. Dodaj nerkowce i pozostałą czekoladę. Wymieszaj. 6. Ciasto przelej do blaszki (nieduża, płytka forma 15 x 28 cm lub do keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piecz w temperaturze 180°C około 20 minut. Wystudź.
POLEWA: 1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 2. Dodaj likier. Wymieszaj. 3. Udekoruj ciasto. 4. Smacznego :-)