Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozetrze, a masa będzie pulchna i jasna. Dodajemy olej i na mniejszych obrotach dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej (zostawiamy ok. 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bakalii). Miksujemy.
Resztę mąki dodajemy do bakalii i dokładnie razem mieszamy, tak, aby wszystkie bakalie były dokładnie obtoczone w mące. Do powstałego ciasta dodajemy bakalie i mieszamy łyżką lub szpatułką. Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy i dekorujemy wierzch lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.