Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, ale jest to tak smaczne i "bogate" ciasto, że sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1461
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 262
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1461
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1371
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 262
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Jajka ubijamy na wysokich obrotach z cukrem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozetrze, a masa będzie pulchna i jasna. Dodajemy olej i na mniejszych obrotach dokładnie miksujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej (zostawiamy ok. 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bakalii). Miksujemy.
Resztę mąki dodajemy do bakalii i dokładnie razem mieszamy, tak, aby wszystkie bakalie były dokładnie obtoczone w mące. Do powstałego ciasta dodajemy bakalie i mieszamy łyżką lub szpatułką. Keksówkę smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy i dekorujemy wierzch lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.