Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to smaczne, pełne bakalii ciasto, które pozostaje świeże nawet kilka dni.
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 94
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 94
Składniki
Rodzynki zalewamy rumem lub wódką na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy a alkohol zostawiamy bo będzie nam potrzebny. Miękkie masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy po jednym całym jajku i po łyżce przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki, startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz rum, którym zalane były rodzynki. Bakalie wraz z rodzynkami przesypujemy do głębokiej miseczki i oprószamy łyżką mąki. Dodajemy do ciasta i delikatnie całość mieszamy łyżką. Przelewamy do foremki o wymiarach 11/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w tem. 170 stopni. Keks po ostygnięciu oblewamy lukrem i dekorujemy smażoną skórką pomarańczową.