Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie zachowuje świeżość, pełen pysznych bakalii, szybki, prosty, super :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17240
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 425
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17240
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 425
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 70
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 152
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 172
Składniki
Rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy. Orzechy, migdały siekamy średnio drobno.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jaja i żółtka, ucieramy. Do masy maślanej dodajemy mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę. Wsypujemy obtoczone w mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką. Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy kaszą manną lub tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce. Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto. Kandyzowanego ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.