Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo podobne do innego znanego ciasta - 3 Bit :-)...... Ale jest jedna subtelna różnica w kremie.....
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30845
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3606
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3527
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1108
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30845
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3606
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3527
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1108
Składniki
Standardową dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie w rondelku gotujemy dwie szklanki mleka z cukrem zwykłym oraz waniliowym - tak do rozpuszczenia cukrów - studzimy. W tym czasie układamy na blaszce herbatniki, następnie smarujemy masą kajmakową ( masę wykładamy łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie w kilku punktach na ciastkach i rozsmarowujemy ) Na masę układamy znowu kolejną warstwę herbatników - potem można je delikatnie docisnąć. Do misy wkładamy dwie kostki masła ( ja zawsze wyciągam je na noc aby było mięciutkie ) i ucieramy na biały puch ( tu się przyda Pan Mikser ) Potem niewielkim strumieniem wlewamy wystudzone mleko zwykłe z cukrami - stale ucierając. Gdy składniki się połączą powoli wsypujemy mleko w proszku. Ucieramy. Gotowy krem wykładamy jako trzecia warstwa na ciasto i przykrywamy herbatnikami.
Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy dwie połamane na dowolne kawałki czekolady. Zapalamy średni gaz i energicznie mieszamy ( u mnie drewnianą łyżką, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, mi po prostu wygodniej ) do czasu zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotową - studzimy i wylewamy na ciasto. U mnie to studzenie wygląda tak, że polewa jest lekko ciepła. Następnie dekorujemy wg. uznania. Na zdjęciu pokruszyłam na piasek herbatniki, które mi zostały ale można też posypać płatkami migdałowymi czy wiórkami kokosowymi. Pokruszone orzeszki też będą pasowały. Smacznego