Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort orzechowy to niewątpliwie klasyka wśród tortów. Pyszna masa śmietankowa a w niej cukierki Michałki to rewelacyjne połączenie. Polecam wypróbować.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2528
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 709
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8879
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2528
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 709
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8879
Składniki
Z białek ubijamy pianę na sztywno a pod koniec delikatnie, stopniowo wsypujemy cukier. Po bardzo dobrym ubiciu dodajemy żółtka również stopniowo oraz wodę. Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie, stopniowo wsypujemy resztę składników i mieszamy. Dodajemy również orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni do suchego patyczka (ok.30 minut). Gdy biszkopt całkowicie się schłodzi przecinamy na pół. Biszkopt jasny pieczemy na takich samych zasadach jak orzechowy. Tu czas pieczenia może być niego mniejszy. Mocno schłodzoną śmietankę dobrze ubijam i dodaje do niej serek marscapone (nie ubijam zbyt długo). Cukierki Michałki ścieram na tarce o grubych oczkach a kawę rozpuszczalną łączę z gorącą wod po czym chłodzę. Cukierki i kawę dodaję do masy, mieszam i wlewam wódkę. PRZEŁOŻENIE: Biszkopt orzechowy Masa Biszkopt jasny Masa Biszkopt orzechowy