Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosanki to idealny sposób na wykorzystanie białek, które zostają np. po pieczeniu ciast kruchych, lemon curd czy innych pyszności. Nie lubię marnowania jedzenia, dlatego nadmiar białek zamrażam, a kiedy najdzie mnie ochota wykorzystuje je np. do tortu bezowego lub kokosanek. Te ciasteczka pachną obłędnie, są chrupiące i delikatne. Idealne z kubkiem ciepłego mleka :)
Jest lato, są maliny ;) A gdy jest paskudny dzień za oknem i dopada Cię choro...
Odsłon: 4629
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 209
Jest lato, są maliny ;) A gdy jest paskudny dzień za oknem i dopada Cię choro...
Odsłon: 4629
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 209
Składniki
Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy białka podwoją swoją objętość stopniowo dosypywać cukier. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Do piany dodać wiórki kokosowe i mąkę. Delikatnie wymieszać całość do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) porcje ciasta, zachowując większe odstępy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.