Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz słodkości o smaku kokosa. Ciasto kokosek stanie się twoim ulubionym! Przyłapałam się na tym, że często szukam pretekstu, aby je zrobić, bo jest naprawdę łatwe i proste. Zawsze zbieram za nie same pochwały
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 956
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36750
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5672
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 956
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 248
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36750
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotuj krem. Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w rondelku w śmietanie. Wymieszaj dokładnie, przestudź i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Schłodzoną masę zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Możesz dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem. Wstaw do lodówki.
Pokrój masło w kostkę i połącz w misce składniki na kruszonkę. Rozcierając je palcami, utwórz nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsyp cukier, a gdy się rozpuści, dodaj po kolei żółtka. Do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wymieszaj. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia, a temperaturę w piekarniku podnieś do 180°C.
Rozsyp kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Połącz składniki na poncz i nasącz nim biszkopt. Blaty ciasta przełóż schłodzonym kremem i posyp upieczoną, wystudzoną kruszonką. Przechowuj ciasto kokosek w lodówce.