Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz słodkości o smaku kokosa. Ciasto kokosek stanie się twoim ulubionym! Przyłapałam się na tym, że często szukam pretekstu, aby je zrobić, bo jest naprawdę łatwe i proste. Zawsze zbieram za nie same pochwały
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10061
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1834
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 693
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3930
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10061
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1834
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 693
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3930
Składniki
Przygotuj krem. Pokrusz białą czekoladę i roztop ją w rondelku w śmietanie. Wymieszaj dokładnie, przestudź i wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Schłodzoną masę zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Możesz dosłodzić ją do smaku cukrem pudrem. Wstaw do lodówki.
Pokrój masło w kostkę i połącz w misce składniki na kruszonkę. Rozcierając je palcami, utwórz nierównomierne grudki. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami wsyp cukier, a gdy się rozpuści, dodaj po kolei żółtka. Do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wymieszaj. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia, a temperaturę w piekarniku podnieś do 180°C.
Rozsyp kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa blaty. Połącz składniki na poncz i nasącz nim biszkopt. Blaty ciasta przełóż schłodzonym kremem i posyp upieczoną, wystudzoną kruszonką. Przechowuj ciasto kokosek w lodówce.