Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe lekkie ciasto z serem. Kto zna ten wie jakie jest pyszne.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 183
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 277
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 183
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 277
Składniki
W misce rozkruszyć drożdże, dolać pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. W osobnym naczyniu wymieszać resztę składników, oprócz masła. Wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ok. 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, tym razem na godzinę. Gdy ciasto rośnie przygotowałam masę serową. Całe jaja zmiksowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Ser zgniotłam widelcem, połączyłam z jajami i skrobią. Dodałam rodzynki. Ciasto po wyrośnięciu należy krótko wyrobić, rozwałkować i umieścić we formie do pieczenia. Na surowe wyłożyć masę serową. Piec w 180* 30-35 minut.