Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób na przybranie ciast, babeczek i deserów.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12828
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4579
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12828
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4579
Składniki
Suszenie jabłek. Jabłka kroimy na pół starając się nie przeciąć ogonka. Następnie kroimy jak najcieńsze plasterki. Gotujemy wodę z cukrem , dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości. Plastry jabłek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut. Następnie wyłączmy palnik i zostawiamy jabłka w syropie na 1-2 godziny, albo na całą noc. Jabłka osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Jabłka suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 75 C. Po wystudzeniu brzegi możemy pomalować złotym barwnikiem lub pisakiem.