Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierniczki jest łatwe i szybkie do przygotowania. Ciasteczka można wycinać foremkami o różnych wzorach.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11932
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16350
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5235
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11932
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16350
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5235
Składniki
Miód podgrzać, dodać masło, mieszać aż się rozpuści.
Wsypać przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić.
Następnie dodać sodę oczyszczoną i śmietanę.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, stopniowo dodając miód ze śmietaną zagnieść gładkie ciasto.
Przygotować foremki różnej wielkości. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Najpierw wykrawać ciasteczka większą foremką, następnie mniejszą. Pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki każdy kolor oddzielnie rozbić w moździerzu. W wycięte otworki ciasteczek wsypać cukier landrynkowy. Blaszkę z pierniczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 10 minut. Zimne ciasteczka dowolnie udekorować.