Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremówka toffi to deser, który łączy chrupiące, złociste ciasto z delikatnym, słodkim, kremem. Łatwy w przygotowaniu, zachwyca bogatym smakiem i elegancką formą. Idealny na specjalne okazje, doskonale pasuje do filiżanki kawy czy herbaty, a każdy kęs to prawdziwa przyjemność.
Blaszka 24 × 36 cm
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1156
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 132
Smaczne danie :)
Odsłon: 700
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1156
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 132
Smaczne danie :)
Odsłon: 700
Składniki
W naczyniu umieść masło i mąkę z solą. Posiekaj masło na drobno. Dodaj żółtka jajek i śmietanę, a następnie energicznie zagnieć ciasto. Powinna wyjść elastyczna i miękka masa. Podziel ją na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, o wymiarze nieco większym niż blaszka o rozmiarze24 × 36 cm. Pamiętaj, że ciasto podczas pieczenia nieco się skurczy, dlatego rozwałkuj nieco większe blaty niż forma.
Przed pieczeniem ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza wybierając opcję == termoobieg. Po upieczeniu, na blatach ciasta mogą pojawić się bąble, jednak jest to normalne. Upieczone blaty ciasta przytnij na brzegach i pozostaw do ostudzenia.
Odlej 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem. W pozostawionym mleku wymieszaj jajka, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj energicznie, by nie było żadnych grudek. Wlej mieszankę do gotującego się mleka. Doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Zdejmij mleko z ognia. Masło pokrój na drobne kawałki i wrzuć do masy budyniowej. Mieszaj cały czas, aż masło całkowicie się rozpuści. Gorącą masę budyniową wylej na pierwszy blat ciasta, a następnie ułóż kolejny blat. Wykonuj tę czynność na zmianę. Pozostaw kilka łyżek masy budyniowej na wierzch ciasta.
Odcięte ścinki ciasta pokrusz i posyp nimi wierzch ciasta, przesmarowanego z wierzchu cienką warstwą budyniu. Możesz też zetrzeć na drobnych oczkach odrobinę czekolady. Pozostaw ciasto w lodówce do całkowitego wystudzenia oraz do momentu, aż cała masa budyniowa się zetnie.