Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne mini babeczki na kruchym spodzie z kremem mascarpone i owocami. Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem wśród gości. Nie tylko pięknie prezentują się na paterze, ale również świetnie smakują. Kruche ciasto do babeczek możecie przygotować nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem. Przed wizytą gości wystarczy je nadziać kremem i udekorować.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 675
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 146
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 82
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier i szczyptę soli. Masło zetrzyj na tarce. Wlej łyżkę zimniej wody. Z podanych składników zagnieć jednolite cisto.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Foremki na babeczki wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm i wytnij z niego koła nieco większe niż górna średnica foremek. Wyciętymi płatami ciasta wylep spód i brzegi foremek.
Ciasto w foremkach ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki, do ponownego schłodzenia na minimum 20 minut.
Z papieru do pieczenia wytnij koła o średnicy nieco większej niż górna średnica foremek.
Wyjmij z lodówki schłodzone tartaletki. Na górę każdej z nich połóż papier, na który następnie wsyp groch lub ryż. Takie obciążenie sprawi, że kruche ciasto nie podniesie się podczas pieczenia.
Kruche babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut z obciążeniem. Następnie pozbądź się obciążenia i piecz je przez kolejne 8-10 minut (do zrumienienia).
Upieczone tartaletki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Następnie wyciągnij z foremek.
Do wysokiego naczynia wlej słodką śmietankę, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Składniki zmiksuj na puszysty krem.
Krem z mascarpone przełóż do szprycy. Nadziej babeczki. Udekoruj je ulubionymi owocami.