Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te kruche ciasteczka pochodzi z kuchni austriackiej, a ich tajemnym składnikiem zapewniającym fantastyczną teksturę i smak jest mąka migdałowa. Ciasteczka świetnie sprawdzą się w czasie świątecznym, karnawałowym lub jako słodki wyraz miłości podczas walentynek. W zależności od okazji, możesz użyć właściwego kształtu foremek do uzyskania odpowiedniej formy. Upieczone ciasteczka przełóż ulubioną konfiturą, a po złożeniu posyp cukrem pudrem.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2037
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 268
Polecam.
Odsłon: 454
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2037
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 268
Polecam.
Odsłon: 454
Składniki
W misce wymieszaj sypkie składniki: przesianą mąkę pszenną, migdałową i sól. W misie robota kuchennego utrzyj miękkie masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem, aż uzyskasz gładką, jasną masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku oraz wlej ekstrakty: waniliowy i migdałowy. Zeskrob miskę z pozostałości masła i dosypuj partiami mieszankę suchych składników. Zagnieć zwarte ciasto, po czym podziel je na dwie kule, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Stolnicę wysyp mąką i wyjmij pierwszą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm i za pomocą foremek wycinaj różne kształty. W połowie ciastek wytnij otwory na środku każdego kształtu. Przełóż ciastka na wyłożone papierem blaszki, zachowując odstęp między nimi. Wstaw blaszki do pieca i trzymaj je ok. 9-11 minut, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe ciastka odkładaj na talerz, po czym potwórz proces wałkowania, wykrawania i pieczenia z drugim kawałkiem ciasta.
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, wybierz te, które nie mają otworów w środku i posmaruj je dżemem. Następnie złóż je z ciasteczkami zawierającymi otwór i odłóż na talerz lub tacę. Gotowe kruche ciasteczka posyp cukrem pudrem.