Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedne z lepszych ciastek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Polewa czekoladowa to kropka nad i. Po prostu zestawienie idealne. Takie ciastka świetnie sprawdzą się na święta. Z powodzeniem możecie zrobić zamiast pierniczków. Nie ma przy nich dużo pracy, a efekt na pewno Was zadowoli. Dzięki dodatkowi cynamonu i przyprawy do piernika, w kuchni podczas pieczenia unosi się cudowny zapach.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Wszystkie składniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem. Jak kto woli. Ja ułatwiam sobie pracę robotem :) Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. Ja dzielę sobie ciasto na dwie części. Bo mniejsze lepiej mi się wałkuje. Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Ja tym razem zrobiłam okrągłe. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia.
Kiedy wystygną przygotować polewę. Obie czekolady, razem z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż powstanie gładka polewa. Pamiętajcie, żeby dno miski nie dotykało wody, ponieważ polewa może się zważyć. Wiem, bo sprawdziłam :) Ciepłą polewą udekorować ciastka.