Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z dodatkiem liofilizowanych truskawek. Ciasteczka są pyszne i bardzo aromatyczne. Mają cudowny truskawkowo - maślany aromat. To idealny deser dla wszystkich małych oraz dużych smakoszy :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 183
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 93
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pyłek truskawkowy, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do suchych składników dodajemy zimne jajko oraz pokrojone na kawałki masło i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Ciasto podczas wałkowania podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki (użyłam tej w kształcie serduszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 9 - 10 minut do delikatnego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. * Ciasteczka możemy dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
PRZECHOWYWANIE: Po ostygnięciu przekładamy ciasteczka do metalowej puszki lub słoja. Szczelnie zamknięte można przechowywać do 4 tygodni.