Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z dodatkiem liofilizowanych truskawek. Ciasteczka są pyszne i bardzo aromatyczne. Mają cudowny truskawkowo - maślany aromat. To idealny deser dla wszystkich małych oraz dużych smakoszy :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5105
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2083
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6901
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5105
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2083
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pyłek truskawkowy, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do suchych składników dodajemy zimne jajko oraz pokrojone na kawałki masło i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Ciasto podczas wałkowania podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki (użyłam tej w kształcie serduszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 9 - 10 minut do delikatnego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. * Ciasteczka możemy dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.
PRZECHOWYWANIE: Po ostygnięciu przekładamy ciasteczka do metalowej puszki lub słoja. Szczelnie zamknięte można przechowywać do 4 tygodni.