Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle proste do wykonania, kruche. Pięknie wyglądają nakrapiane kawałkami czerwonej żurawiny i zielonych pistacji. Z podanej proporcji wychodzi około 50 ciasteczek.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67959
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1946
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67959
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1946
Składniki
Masło utrzeć w misie, dodać cukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości; dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Zawinąć w folię i umieścić na noc w lodówce.
Rano nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Następnie pokroić ciasto na 5-7 mm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut.
Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.