Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i smaczne ciasto, do którego można wykorzystać różne owoce, niekoniecznie tylko truskawki (w zależności od sezonu).
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 660
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 398
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15104
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1830
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 660
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 398
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15104
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1830
Składniki
CIASTO KRUCHE: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy do tego margarynę i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego cukier oraz żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy je.
Blachę (użyłam tej o wymiarach 30x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce na dno blachy. Wyrównujemy je i lekko przyciskamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dosypujemy cukier i cukier wanilinowy (cały czas miksując). Wsypujemy również budynie oraz dolewamy olej (wszystko robimy bardzo powoli i stopniowo).
Masę budyniową wykładamy na upieczony i ostudzony spód, wyrównujemy oraz układamy gęsto truskawki (jeśli są duże, to przekrawamy je na pół i układamy przekrojoną stroną do góry). Na tak przygotowane ciasto ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta i pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni.