Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie ich jest bardzo łatwe, składniki proste, a efekt pyszny.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 769
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1052
Polecam.
Odsłon: 1005
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 769
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyciąć foremką – kwiatkiem – ciasteczka. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie wyciąć na środku mniejsze kółka (kieliszkiem) – te smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Układać ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Kwiatuszki bez dziurek posmarować powidłem, a następnie ułożyć na nich te z dziurką.
Bardzo dobrze smakują następnego dnia.