Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką jest faworytem w moim domu, dlatego gdy jest sezon na śliwki, to nie może ich zabraknąć w mojej zamrażarce. Ciasto jest proste w wykonaniu, tak jak i kruszonka która przygotowana na maśle smakuje wyśmienicie.
miska, folia spożywcza, wałek, średniej wielkości blaszka,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33355
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33355
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Składniki posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie rozmrozić śliwki, (oczywiście jak są świeże śliwki to używamy świeżych). Kruszonka; Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka. Kruszonkę włożyć do lodówki. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto, a następnie posypać kruszonką. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.