Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,delikatne ciasto,bez pieczenia.Zrobiłam po raz pierwszy i wszyscy się zajadali:)
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 69
Składniki
Mleko skondensowane gotujemy ok. 2-3 godziny,po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy.Zamiast gotować mleko można dać gotową masę krówkową. Krem karpatkowy przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i wcześniej namoczoną,roztopioną i rozpuszczoną żelatyną.Można do śmietany dodać odrobinę cukru pudru(ja nie dodawałam i była słodka).
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową,układamy warstwę herbatników,smarujemy karmelem z mleka lub masą krówkową,po czym znów herbatniki,a na to krem karpatkowy.
Następna kolejna warstwa herbatników i na nią śmietana.Całość delikatnie posypać startą czekoladą.Wstawić na 4 godziny do lodówki.Najlepsze następnego dnia,gdy herbatniki zmiękną.
Rada:Zamiast jednej warstwy herbatników można dać warstwę krakersów i też będzie pyszne.Mleko skondensowane zamiast gotować 2-3 godziny(tak było w oryginalnym przepisie),otwieramy,wlewamy do garnka i na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy,aż zgęstnieje lub dajemy masę krówkową.