Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kumoszka to pyszny deser jabłkowy, niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy jedna miska i kilkanaście minut, by przyrządzić wypiek o wyjątkowym smaku, który wspaniale sprawdzi się na podwieczorek, kiedy spodziewasz się gości czy nawet na wytworniejsze okazje. Ciasto nawiązuje do klasycznego, rosyjskiego deseru jabłkowego, ale z powodzeniem możesz zastąpić je także innymi owocami – brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami. Eksperymentuj z bardziej orientalnymi przyprawami, by nadać deserowi bardziej pikantnego i wyrazistego aromatu.
średnica formy: 18 cm.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 694
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 391
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 50
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 694
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 391
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 110
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 70
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 50
Składniki
Masło rozpuść w niewielkim garnuszku i ostudź.
W misce wymieszaj jajka, cukier, masło i proszek do pieczenia za pomocą miksera. Dodaj przesianą mąkę i całość zmiksuj do połączenia składników.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie plasterki.
Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej połowę ciasta, a następnie rozłóż równomiernie jabłka. Posyp je cynamonem i zalej pozostałym ciastem.
Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij Kumoszkę z piekarnika i przenieś na kratkę na 15 minut. Następnie zwolnij formę i przełóż ciasto na paterę.
Podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.