Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lamingtony smak mojego dzieciństwa. Mięciutki, delikatny biszkopt, słodka kakaowa polewa i posypka z wiórek kokosowych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, następnie białka wlewamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania piany. Wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Kolejno stopniowo wlewamy żółtka. Następnie dodajemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i pokroimy w w prostokąty lub kwadraty około 3×4 cm. Do rondla wrzucamy masło, śmietanę, kakao i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Konsystencja powinna być płynna lecz nie zbyt gęsta, ani zbyt rzadka. Wiórka kokosowe przesypujemy na talerz. Prostokąty nabijamy na widelec i obtaczamy w polewie kakaowej, następnie w wiórkach kokosowych. Wykładamy na tacę i chłodzimy w lodówce. Smacznego