Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Można użyć go do tortów, ciast, babeczek, ciasteczek i deserów. Po przygotowaniu, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 710
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2993
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 530
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 710
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2993
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 530
Składniki
Sok z cytryny, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Krem wykorzystujemy do dowolnych deserów. Polecam gorąco tiramisu cytrynowe z wykorzystaniem lemon curd: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-lemon-curd-tiramisu-tiramisu-cytrynowe,1941964,sprytnachochla.html