Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam kolejny tort, który zrobiłam latem w zeszłym roku. Pachnący latem, lekki, nie za słodki:) Nie wymaga mnóstwa czasu, pieniędzy, wymyślnych składników ani talentu. Każdy jest w stanie przygotować go w krótkim czasie. By poszło jeszcze sprawniej, biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10439
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4254
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 996
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7914
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 211
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10439
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 4254
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 996
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7914
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 236
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 211
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
Na dolną warstwę ciasta wykładamy masę śmietanową a na to owoce. Przekładamy kolejnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni placek, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również boki. Tort dekorujemy owocami, pokrojonymi batonami i pokruszonymi bezami.