Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można upiec ciasto drożdżowe z mąki bezglutenowej? Oczywiście! Możesz użyć np. mąki ryżowej albo ziemniaczanej. Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z gotowej mieszanki mąk do wypieków bezglutenowych. Przekonaj się o tym, przygotowując świąteczny makowiec bezglutenowy! Pamiętaj, by uważnie przeczytać etykietę na opakowaniu maku. Mak sam w sobie nie zawiera glutenu, ale może zostać zanieczyszczony jego śladowymi ilościami w procesie produkcji.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 437
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 242
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 135
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 92
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 437
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 156
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 242
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 135
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 92
Składniki
Przesiej do miski mąkę i wymieszaj z drożdżami. Roztop masło w letnim (około 35-40°C) mleku. Rozpuść w mieszance cukier i wymieszaj. Roztrzep jajko z dodatkowym żółtkiem (pozostałe białko odłóż do przygotowania masy makowej). Połącz z mlekiem. Uzyskaną masę dodaj do mąki z drożdżami i energicznie zagnieć (możesz posłużyć się mikserem z hakami) na jednolite ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę).
Zalej mak gorącym mlekiem (tak, by mleko całkowicie go zakryło). Pozostaw pod przykryciem do wystudzenia. Dokładnie odcedź. W rondelku roztop masło i cukier (bez dwóch łyżek). Połącz z miodem. Oddziel żółtko od białka. Białko połącz z tym, które pozostało po przygotowaniu ciasta. Żółtko utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Wymieszaj mak z makiem żółtko i zawartość rondelka. Dodaj bakalie (jeśli używasz orzechów, posiekaj je). W osobnym naczyniu ubij białka na pianę i połącz ją delikatnie z masą makową.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokątny placek. Rozsmaruj na nim równomiernie masę makową, pozostawiając wolny margines wzdłuż jednego z krótszych boków prostokąta. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, kończąc na brzegu z wolnym marginesem. Przełóż makowiec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
Nagrzej piekarnik do 180ºC. Wstaw makowiec na środkowy poziom i piecz przez około 30-40 minut. Gdy wystygnie, oprósz go cukrem pudrem.