Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec carski to prawdziwy rarytas na świątecznym stole. Prezentuje się bardzo efektownie, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wymagającą teściową.
Tortownica ok. 23 cm średnicy.
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 663
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 130
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1608
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 92
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 663
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 130
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1608
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 92
Składniki
Dzień przed przygotowaniem ciasta białą czekoladę rozpuść w rondelku wraz z 50 ml śmietanki 30%. Kiedy biała czekolada ostygnie, włóż ją do lodówki na całą noc.
Zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier. Delikatnie miksuj na niskich obrotach. Powoli wlewaj olej i wodę, najlepiej na przemian. Mieszaj dalej.
W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i odsączony mak. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Przelej masę do formy o średnicy ok. 23 cm i włóż do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni Celsjusza na około 35 minut.
Zrób krem. Mocno schłodzoną pozostałą śmietankę wraz z mascarpone, białą czekoladą oraz cukrem pudrem umieść w dużej misce. Zacznij miksować na małych obrotach, a następnie przejdź do wysokich. Ubijaj tak długo aż krem będzie sztywny i gęsty.
Po upieczeniu biszkoptu, przedziel go ostrym nożem na trzy części. Na spodzie wyłóż połowę porcji kremu śmietanowego z białą czekoladą. Przykryj go blatem ciasta i znów wyłóż pozostały krem. Na wierzchu ułóż trzeci blat biszkoptu.
Cukier puder, gęstą śmietankę i sok z cytryny zmiksuj. Wyłóż na wierzch. Opcjonalnie możesz jeszcze posypać makowiec carski makiem. Przykryj folią i włóż do lodówki do całkowitego stężenia.