Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny, wilgotny - iście królewski makowiec ;)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 43
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2284
Polecam.
Odsłon: 435
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 647
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1985
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 43
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2284
Polecam.
Odsłon: 435
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 647
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1985
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową: Mak moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie gotujemy go w wodzie i mleku w proporcji pół na pół przez około 20 minut. Mak odcedzamy, mielimy przez maszynkę i dodajemy do niego jajka, masło, powidła śliwkowe, mielone migdały, sparzone wrzątkiem rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z drobnym cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 10 łyżek mleka i jeszcze chwilę ucieramy. Na sam koniec do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Połowę powstałego ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nie masę makową. Następnie na masę makową wykładamy drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)