Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec ukraiński nie różni się znacząco od tego, który pojawia się na świątecznych stołach w Polsce.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
Przygotuj ciasto na spód makowca. Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę masło i przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Energicznie zagnieć całość na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule w proporcji mniej więcej 3:1, owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 28 cm. Wyłóż dno i boki formy większą częścią ciasta. Przykryj dociętym arkuszem papieru do pieczenia i wypełnij suchymi ziarnami fasoli. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut.
W międzyczasie przygotuj masę makową. Zalej mak wrzącą wodą (tak, by przykryła go w całości) i pozostaw do ostudzenia. Odcedź nadmiar wody. Jednocześnie namocz rodzynki w alkoholu.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Nie przerywając ucierania, połącz masę z makiem, dodając go po jednej łyżce. Następnie dodaj do masy masło, mąkę, kakao i ekstrakt waniliowy. Ucieraj jeszcze przez chwilę.
Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj w masę makową. Na koniec dodaj rodzynki (wraz z alkoholem) i drobno posiekane orzechy (ewentualnie inne bakalie).
Przełóż masę makową na podpieczony spód. Z reszty ciasta utocz wałeczki i ułóż z nich kratkę na wierzchu masy makowej. Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem.
Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60 minut.