Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tradycyjnym cieście. Polecam ten makowiec, gdyż masa makowa jest wyśmienita i już mam pomysł na następną wersję tego ciasta.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 294
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 90
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 699
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 294
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 90
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 699
Składniki
Na początku oddzielamy żółtka od jajek oraz blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do masy makowej dodajemy aromat i mieszamy.
Następnie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja użyłem antonówek.
Jak masło jest miękkie utrzyj je bardzo dokładnie z cukrem pudrem, ponieważ ucieranie wychodzi lepiej i szybciej.
Następnie do powstałej masy dodajemy po jednym żółtka, cały czas ucierając.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku, delikatnie mieszając.
Do puszystej masa, dodajemy na zmianę mak i starte jabłka, po łyżce, cały czas ucierając. Na koniec dosypujemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy.
Gotowy makowiec przełóż do wyłożonej papierem blachy i od razu wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Makowiec piekę przez 45 -50 minut. Po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Gdy ciasto stygnie to bierzemy się za polewę na ciasto. Czekoladę posiekaj, dodaj masło i całość rozpuść, delikatnie podgrzewając by się nie zwarzyła.
Jak ciasto jest już zimne i czekolada całkowicie się rozpuści, wylej czekoladę na wierzch makowca i odstaw do zastygnięcia.
A teraz to już tylko kawka i smacznego