Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj wykombinowałam makowiec z samego maku z jabłkami, wiórkami kokosowymi i powidłami śliwkowymi siedziałam wczoraj do drugiej w nocy aż się upiekło
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 95
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 255
Składniki
Na sam początek do wysokiego garnka wlać mleko, dodać miód płynny i miękkie masło całość zagotować a następnie wsypać cały przygotowany mak chwilę pogotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aby mak sparzył się w całości, po tym czasie wyłączyć gaz i wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać do połączenia się maku z wiórkami. Tak przygotowany mak odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia
W czasie gdy masa makowa stygnie białka oddzielić od żółtek, z białek ze szczyptą soli ubić pianę a następnie wsypywać po łyżce cukru miksować do czasu aż piana z białek będzie jednolita i lśniąca, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny . Żółtka zmiksować na jednolitą masę wsypać proszek do pieczenia i partiami dodawać wystudzony mak za każdym razem po dodaniu 2 - 3 łyżek miksować. Jak już mamy zmiksowane żółtka z makiem i proszkiem do pieczenia wtedy dodać cukier migdałowy, powidła śliwkowe oraz jabłka obrane i pokrojone w drobniejsza kostkę i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkiego w jedną całość
Gdy masę makową mamy już dokładnie wymieszaną i połączoną w jedną całość wtedy wsypać bułkę tartą najlepiej drobną również wymieszać a następnie dodawać po 3 -4 łyżki ubitej piany z białek aż do wyłożenia całej piany, wymieszać całość do połączenia się składników
Przygotowaną masę makową przelać do blaszki 33 na 23 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ( ja jednak trochę za długo je przetrzymałam ). Upieczone ciasto - makowiec wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Na ostygnięte całkowicie ciasto - makowiec przygotować lukier do salaterki wsypać cukier puder dodać gorącą wodę według opisu i mieszać tak długo aż lukier zrobi się lśniący, tak przygotowanym lukrem udekorować makowiec, można także przygotować polewę czekoladową lub udekorować kto czym ma ochotę według swego smaku i gustu. Po zastygnięciu lukru makowiec bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada
Makowiec wyszedł tak przepyszny i wilgotny że mało co zostało, serdecznie polecam wyjdzie każdemu nawet takim osobom co nigdy nic nie piekli. Można taki makowiec również przygotować z gotowego maku tylko wtedy pomijamy mleko lecz przepis na makowiec z maku w puszcze jest również na moim blogu