Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na makowiec z żurawiną i orzechami z tortownicy. Robiłam go pierwszy raz, całej mojej rodzince smakuje. Bardzo prosty i smaczny, zachęcam do upieczenia :-)
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 225
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 90
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 24
Składniki
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem, odstawić do ostudzenia. Zimny mak odcedzić na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
Do masy dodawać mak i miksować. Dodać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę, na koniec wszystkie składniki połączyć delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ciasto po upieczeniu ostudzić. Śmietankę, czekoladę i cukier puder rozpuścić, tak aby powstała jednolita polewa. Polewę lekko ostudzić, wylać na wierzch ciasta, udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Makowiec najlepszy jest na drugi dzień, gotowe! Smacznego!