Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty przepis na makowiec z żurawiną i orzechami z tortownicy. Robiłam go pierwszy raz, całej mojej rodzince smakuje. Bardzo prosty i smaczny, zachęcam do upieczenia :-)
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21529
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć talerzem, odstawić do ostudzenia. Zimny mak odcedzić na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać żółtka i miksować do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
Do masy dodawać mak i miksować. Dodać jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko wymieszać, dodać ubitą pianę, na koniec wszystkie składniki połączyć delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja góra - dół) w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Ciasto po upieczeniu ostudzić. Śmietankę, czekoladę i cukier puder rozpuścić, tak aby powstała jednolita polewa. Polewę lekko ostudzić, wylać na wierzch ciasta, udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Makowiec najlepszy jest na drugi dzień, gotowe! Smacznego!