Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec zwijany na kruchym cieście
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 240
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27203
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie klejące podsypujemy mąką. Przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 3 części. Za pomocą dłoni rozpłaszczamy na grubość ok. 5 mm. rozpłaszczmy na prostokąt o długości nie dłuższej niż wielkość blaszki. Blat najlepiej podsypać mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie. Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy jeszcze na kilka minut do piekarnika bez przykrywania papierem. Gotowe rolady posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego! (makowce można przygotować wcześniej i zamrozić)