Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w swej prostocie, a przy tym niesamowicie smaczne i efektowne ciasto, w którym głównym składnikiem jest mak. Ciasto makówka to połączenie puszystego, makowego biszkoptu z delikatnym kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Deser ten świetnie sprawdzi się podczas świąt oraz innych uroczystości rodzinnych.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Suche składniki przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Na koniec do ciasta dodajemy suchy mak. Składniki ponownie mieszamy ze sobą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Makowy biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy, następnie dzielimy na dwa równej wysokości blaty ciasta.
Do wysokiego naczynia przelewamy słodką śmietankę. Ubijamy ją na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy serek mascarpone i cukier. Całość mieszamy, następnie miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut (do momentu uzyskania gęstego kremu).
Makowe blaty ciasta nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy ponad 1/2 kremu, powierzchnię wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Pozostałą część kremu rozsmarowujemy po wierzchu i bokach makówki.
Gotowe ciasto Makówka przez podaniem schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce.