Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie przysłowie " kto jada w ostatki ten piękny i gładki " ? Dlatego przygotowałam fajne małe chałki drożdżowe na śmietanie
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3451
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 45
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2770
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 132
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 105
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3451
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 45
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2770
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 132
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 105
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną zrobić przez środek wgłębienie i wsypać suszone drożdże na drożdże dodać już z miski pół łyżeczki cukru i mąki zalać ciepłą wodą i lekko zamieszać, po boku mąki wsypać cukier oraz wbić jajka, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować, gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy dodać śmietanę o temperaturze pokojowej
Gdy jest już widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy za pomocą ręki wyrabiać ciasto tak długo aż miska w koło będzie czysta ( po mimo torbieli w dłoniach mam tyle siły że połamałam plastikową miskę w której wyrabiałam ciasto
Wyrobione gładkie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną lekko mąką, całość zrolować w gruby baton a następnie pokroić w mniejsze kawałki podobne do kopytek
Z połączonych górą pasków uformować warkocz i skleić dolne części pasków, wszystkie chałki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia a w międzyczasie przygotować jajko do posmarowania chałek, jajko roztrzepać razem z łyżką mleka. Posmarować dokładnie wszystkie chałki roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a mianowicie do podwojenia objętości chałek
Jak już chałki podwoiły swoją objętość ( u mnie aż za bardzo
Ostygnięte pyszne pachnące w całym domu puszyste chałki podałam ze świeżo ugotowanym gorącym kakao, chałki są super nie za słodkie takie w sam raz dla każdego. Jeżeli ktoś nie ma ochoty na bawienie się w kilka małych chałek wtedy można zrobić dwie duże, mi małych wyszło osiem sztuk. Takie swojskie chałki można zajadać ze swojskim dżemem i np. z zimnym mlekiem, z tego przepisu polecam również upieczenie bułek będziecie zachwyceni