Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie przysłowie " kto jada w ostatki ten piękny i gładki " ? Dlatego przygotowałam fajne małe chałki drożdżowe na śmietanie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną zrobić przez środek wgłębienie i wsypać suszone drożdże na drożdże dodać już z miski pół łyżeczki cukru i mąki zalać ciepłą wodą i lekko zamieszać, po boku mąki wsypać cukier oraz wbić jajka, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować, gdy jest już widoczna praca drożdży wtedy dodać śmietanę o temperaturze pokojowej
Gdy jest już widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy za pomocą ręki wyrabiać ciasto tak długo aż miska w koło będzie czysta ( po mimo torbieli w dłoniach mam tyle siły że połamałam plastikową miskę w której wyrabiałam ciasto
Wyrobione gładkie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną lekko mąką, całość zrolować w gruby baton a następnie pokroić w mniejsze kawałki podobne do kopytek
Z połączonych górą pasków uformować warkocz i skleić dolne części pasków, wszystkie chałki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia a w międzyczasie przygotować jajko do posmarowania chałek, jajko roztrzepać razem z łyżką mleka. Posmarować dokładnie wszystkie chałki roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a mianowicie do podwojenia objętości chałek
Jak już chałki podwoiły swoją objętość ( u mnie aż za bardzo
Ostygnięte pyszne pachnące w całym domu puszyste chałki podałam ze świeżo ugotowanym gorącym kakao, chałki są super nie za słodkie takie w sam raz dla każdego. Jeżeli ktoś nie ma ochoty na bawienie się w kilka małych chałek wtedy można zrobić dwie duże, mi małych wyszło osiem sztuk. Takie swojskie chałki można zajadać ze swojskim dżemem i np. z zimnym mlekiem, z tego przepisu polecam również upieczenie bułek będziecie zachwyceni