Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to klasyczny francuski deser. Przeczytałam o nim w książce, postanowiłam wyszukać przepis i wypróbować. W oryginale deser jest wiśniowy, ale w zasadzie można użyć dowolnych owoców. Deser jest szybki i prosty w wykonaniu, a do tego pyszny.
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 211
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 349
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 211
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 349
Składniki
Połowę cukru pudru wymieszać z cukrem waniliowym i ubić mikserem z jajkami. Dodać mąkę, sól i łyżkę mleka. Wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać mleko. Resztę cukru pudru wymieszać z owocami. Na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne lub silikonowe wyłożyć owoce i zalać ciastem. Piec w 190 st przez 20-25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Deser najlepszy jest jedzony na ciepło