Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto mandarynkowe jest orzeźwiające, pysznie kruche i ma kremową masę serową. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub jako słodki dodatek do weekendowej kawy.
Blacha ok. 24 × 24 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2136
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421391
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2061
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2136
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421391
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2061
Składniki
Zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zamieszaj. Przełóż pokrojone w kawałki masło i zacznij rozcierać rękoma. Dodaj żółtka. Energicznie zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Włóż obydwie do zamrażalnika na około 20 minut.
Przygotuj masę. Ser trzykrotnie zmiel, aby był gładki. Białka oddziel od żółtek. Z odrobiną soli ubij je na sztywną pianę.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodawaj stopniowo po 1 żółtku, cały czas ucierając na wolnych obrotach. Następnie dodawaj partiami ser. Na koniec wmieszaj delikatnie proszek budyniowy i pianę z białej. Masę mieszaj tylko do momentu połączenia składników.
Wyciągnij ciasto z zamrażalnika. Rozwałkuj większą część i wylep nią spód blachy o wielkości ok. 24 × 24 cm. Na cieście ułóż odsączone z zalewy mandarynki. Zalej je masą serową. Na wierzchu zetrzyj z pomocą tarki drugą część ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 50-55 minut.