Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mars bez pieczenia to prawdziwa gratka i rozkosz dla miłośników tego wyjątkowego batonika. Ciasto jest mocno czekoladowo-karmelowe, z przyjemnym akcentem herbatników. Jest także niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3730
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 688
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3730
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 373
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 688
Składniki
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż połową herbatników. Dotnij je odpowiednio na brzegach, a następnie wyjmij i odłóż na bok. Wyłóż tortownicę drugą częścią herbatników i te już tam pozostaw.
Przygotuj nadzienie. Wlej mleko skondensowane do garnka. Dodaj masło, pokruszoną czekoladę i posiekane kawałki batoników. Podgrzej składniki na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie całkowicie gładka. Zdejmij garnek z ognia i ubij jego zawartość trzepaczka przez 2 minuty. Wystudź. W misce ubij na sztywno śmietanę. Pod koniec dodawaj strumyczkiem masę czekoladową i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem rozłóż na pierwszej warstwie herbatników i przykryj go drugą warstwą, dociętą wcześniej i odłożoną. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania polewy.
Przygotuj polewę. W małym garnuszku rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem 4 łyżek mleka. Wymieszaj na jednolitą konsystencję i odstaw do lekkiego przestudzenia. Polewa powinna już lekko tężeć, ale dalej być płynna. Wylej polewę na ciasto i włóż je ponownie do lodówki na ok. 20 minut. Rozpuść białą czekoladę w łyżce mleka. Ponownie lekko ją przestudź. Nabierz białą polewę strzykawką.
Wykonaj dekoracyjne kropki białą polewą na brzegach ciasta. Możesz też zrobić finezyjne esy floresy pędzelkiem lub widelcem. Mars bez pieczenia powinien chłodzić się w lodówce przynajmniej przez 4 godziny przed podaniem.