Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Martynka to pyszne ciasto miodowe przekładane nadzieniem karmelowym – gęstym, lekko ciągnącym się i bardzo słodkim.
Wymiary formy: 40x30 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116964
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8028
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1646
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1328
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116964
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8028
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3017
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1646
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1328
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło rozpuść i lekko ostudź.
Do ciepłego masła dodaj cukier, miód, sól i cynamon. Ubij całość do połączenia. Dołóż jajko i ponownie ubij mieszankę.
Do mokrych składników dodaj suche: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko gumową szpatułką do wchłonięcia. Uformuj dwie gładkie i błyszczące kule.
Każdą kulę owiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki prostokąt między dwoma warstwami papieru pergaminowego. Powinien mieć wymiary 40x30 cm, a następnie przenieś go do blaszki do pieczenia o tych samych wymiarach. Zdejmij górną warstwę pergaminu, a ewentualne nadmiary odetnij ostrym nożem.
Spody piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 10-12 minut, a następnie pozostaw je do ostygnięcia na 10 minut i przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Każdy blat pokrój na 3 prostokąty tej samej wielkości.
Przygotuj nadzienie. Duży garnek postaw na średnim ogniu i dodawaj do niego kolejno: mleko skondensowane, masło, cukier, miód, śmietankę i sól. Mieszaj całość szpatułką aż zacznie bulgotać, przez ok. 5 minut.
Mieszaj do zgęstnienia mieszanki i osiągnięcia temperatury 110 st. Celsjusza. Zdejmij karmel z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy oraz przesiane kakao. Wymieszaj.
Przelej mieszaninę do szczelnego pojemnika i całkowicie ostudź przed użyciem – przez 2 godziny w temperaturze pokojowej w nieco krócej – w lodówce.
Złóż ciasto. Każdy blat przekładaj ostudzonym całkowicie nadzieniem karmelowym, wykańczając nim też wierzch ciasta Martynka.
Górę możesz posypać dodatkowym kakao lub sosem czekoladowym.
Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj je przez ok. 12 godzin przed podaniem, by spody miodowe lekko zmiękły.