Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to święta, które można docenić pod względem smacznych potraw, ale też kolorowych ozdób. Jednym z najpopularniejszych symboli tego czasu jest mazurek. Mimo uniwersalnego przepisu, co roku można go przygotować zupełnie inaczej, a tym samym zaskoczyć rodzinę czy gości.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 733
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 106
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 733
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 106
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Składniki
Mąkę i cukier przesiej do miski. Dodaj zimne masło posiekane w drobne plastry. Lekko zagnieć do połączenia się składników. Dodaj żółtko i śmietanę i ponownie szybko zagnieć. Uformuj kulę z ciasta, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
Z papieru do pieczenia wytnij okrąg jeden duży lub średni i mniejszy. Do tego celu możesz użyć dna tortownicy o średnicy 20 cm. Z ciasta odetnij 2/10 masy, a pozostałą część rozwałkuj w kształcie koła. Przyłóż wycięte koło i dotnij ciasto do odpowiedniego kształtu. Następnie odwróć ciasto tak, by papier znalazł się na dnie.
Z pozostałego ciasta uformuj wałeczek. Brzeg okręgu z ciasta posmaruj białkiem jajka i przyklej wałek z ciasta. Piecz ciasto przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż się zarumieni. Po tym czasie odstaw je do wystygnięcia.
Czas na przygotowanie kremu. Żelatynę wsyp do garnuszka i zalej wodą, by ją przykryć. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie ponownie postaw garnek na palniku, podgrzewaj i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Uważaj jednak, by nie doprowadzić żelatyny do wrzenia, bowiem straci swoje właściwości.
Zdejmij żelatynę z palnika. W sporej misce wymieszaj adwokat i rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę z dodatkiem śmietanfix ubij na sztywną pianę. Ubitą śmietanę dodawaj po łyżce do likieru z żelatyną i delikatnie mieszaj.
Na kruchym cieście rozsmaruj ulubioną konfiturę i wyrównaj łyżką. Następnie na owocową warstwę wylej krem adwokatowy i wyrównaj. Całość udekoruj tak jak lubisz. Możesz wykorzystać gotowe płaskie elementy z czekolady w tematyce wielkanocnej.