Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Przygotuj go na świąteczny stół!
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Z mąki uformuj kopiec na blacie kuchennym. Zrób niewielkie wgłębienie na środku. Wbij tam jajko i posiekane zimne masło. Dodaj cukier puder i mielone migdały. Całość zacznij siekać nożem, a potem energicznie połącz wszystkie składniki rękoma. Nie powinno to trwać długo. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Przygotuj formę do tarty i wysmaruj ją tłuszczem. Wylep przygotowanym ciastem dokładnie. Nakłuj widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z grzaniem dół i góra. Piecz spód przez około 15-20 minut. Wyciągnij, jak zacznie się przypiekać po bokach.
Poczekaj aż ciasto ostygnie. Wtedy wyłóż na spód masę krówkową. Teraz udekoruj migdałami i dodatkami według uznania. Czekolada doda słodkości, skórki z pomarańczy odrobinę cytrusowego posmaku, a pistacje będą chrupać pod zębami.