Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek migdałowy to klasycznie przygotowane ciasto i minimum składników. Przygotuj go na świąteczny stół!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Z mąki uformuj kopiec na blacie kuchennym. Zrób niewielkie wgłębienie na środku. Wbij tam jajko i posiekane zimne masło. Dodaj cukier puder i mielone migdały. Całość zacznij siekać nożem, a potem energicznie połącz wszystkie składniki rękoma. Nie powinno to trwać długo. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Przygotuj formę do tarty i wysmaruj ją tłuszczem. Wylep przygotowanym ciastem dokładnie. Nakłuj widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z grzaniem dół i góra. Piecz spód przez około 15-20 minut. Wyciągnij, jak zacznie się przypiekać po bokach.
Poczekaj aż ciasto ostygnie. Wtedy wyłóż na spód masę krówkową. Teraz udekoruj migdałami i dodatkami według uznania. Czekolada doda słodkości, skórki z pomarańczy odrobinę cytrusowego posmaku, a pistacje będą chrupać pod zębami.