Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko dobrze smakuje, ale jak cieszy oko. Ciasto z pomysłem, którego nie powstydzi się żadna Pani domu.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 243
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 380
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 625
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 243
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 380
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 625
Składniki
Cukier z wodą i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia. Chwilę studzić, skropić zimną wodą. Ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta, biała masa. Przed użyciem można ją lekko podgrzać. Gdy jest zbyt gęsta, dodać nieco gorącej wody. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Długim nożem posiekać ją z margaryną. Wbić żółtka, wymieszać. Szybko zagnieść kruche, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Za pomocą formy o kształcie jajka (przy-gotowanej z papieru) wyciąć z każdego placka spód i wierzch mazurka. Z resztek ciasta można upiec kruche ciasteczka. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej placki, ponakłuwać je widelcem. Nagrzać piekarnik do temp. 190°C. Piec placki 15-20 minut, aż się przyrumienią. Ostudzić. Spodni placek posmarować ślliwkową marmoladą. 4. Spodni placek przykryć wierzchem. Posmarować lukrem. Przygotować według przepisu barwniki spożywcze. Nakładać je do plastikowej torebki z naciętym rogiem. Wyciskać z niej wzorki według własnego pomysłu.